Nieuwsbrieven

 

  De boerderij “Talent”  bestaat inmiddels 12 jaar en viert dit op 24 juni met een “zomermarkt”.
12 jaar geleden is er gestart met opvang voor de doelgroep kinderen / jongeren die speciale zorg nodig hebben.
Deze kinderen/jongeren kenmerken zich door vormen van niet begrepen gedrag, dit heeft te maken met de problematiek die te maken heeft met ADHD, PDD-NOS, autisme, hechtingsproblematiek, ODD. Door de week is er opvang bij leer-trainingcentrum “Talent”, er komen een 15 tal kinderen/jongeren die niet meer welkom zijn op school en bij “Talent” toch een vorm van educatie ontvangen. We hebben hierin vele ontwikkelingen meegemaakt in de loop der jaren. Er is een prachtige locatie ontstaan met veel ruimte, met studeerkamers, logeerkamers, een werkplaats, een “schooltje” waar kinderen/jongeren leren weer te leren, er is een prachtige speelzolder en een goede keuken waarin in het kader zelfredzaamheid getraind wordt in bakken en koken.
Twee keer per maand biedt leerzorgboerderij “Talent” weekendopvang/respijtzorg aan een groep kinderen en pubers/jongvolwassenen. Hier krijgen de kinderen/jongeren volop de mogelijkheid om te werken aan de ontwikkeling in de gebieden waar ze niet zo goed in zijn, samenwerken, creatief, sport en spel, opkomen voor jezelf, vriendschappen aangaan en onderhouden, werken aan je sociale vaardigheden, conflicthantering maar ook vooral gezellig en ontspannen.

 

Om iedereen in de gelegenheid te stellen eens een kijkje te nemen en de kinderen en de begeleiders van de boerderij te ontmoeten hebben we op:

Zaterdag 24 juni een gezellige/sfeervolle zomermarkt bij “Talent”
van 11.00 uur tot 14.00 uur, is iedereen welkom!!
Locatie ” Talent” zuiderdiep 209,  te Valthermond.
Er zijn diverse kraampjes  met zelfgemaakte producten,  ondernemers uit de regio nemen deel aan de markt.

Voor de kinderen is er ook van alles te beleven, airbrush tatoeages, een luchtkussen, grabbelton, schminken, een workshop.

Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd, de speciale broodjes hamburger, koffie met appeltaart, de ijscoman/vrouw en natuurlijk worden er kniepertjes gebakken.
De muziek wordt verzorgd door een professioneel discjockey.
Iedereen is dus van harte welkom bij “Talent”

Groetjes Team Talent

Nieuwsbrief April


Hallo allemaal,

Het Kwaliteitssysteem is weer goedgekeurd, over een jaar zal er een audit plaatsvinden. Het jaarverslag is weer goedgekeurd en de beoordelaar heeft met veel plezier direct een positief advies afgeven richting het Kwaliteitsbureau. Ook Lieneke weer bedankt voor alle hulp die ze heeft geboden.
Bijna alle ouders hebben weer veel papieren gekregen om te ondertekenen, nieuwe protocollen, vernieuwde protocollen etc. Dank voor alle ouders voor de medewerking.


In het lange weekend van april hadden we het thema communicatie en samenwerking. We begonnen op vrijdag avond met een workshop samenwerking. Er moest een spaghetti toren worden gebouwd met alleen de materialen ongekookte spaghetti, tape en een marshmallow voor op de top. Wie maakt de hoogste toren binnen een kwartier!! Dit viel nog niet mee, er werd na afloop veel feedback op elkaar gegeven, rollen kwamen naar voren, wie was een leider, wie was een doener……. jongeren hebben wel ondervonden dat je succes niet alleen bereikt maar door samenwerking verder komt.

Zaterdags gingen we naar Drouwenerveen bij de organisatie  25 graden noord en was het thema: “Communicatie moet je leren”.  Er werden een aantal samenwerkingsopdrachten gedaan en we hebben gezien dat dit best aardig lukte. Er werd gecommuniceerd en af en toe op elkaar gebekt als het even niet lukte maar veelal ging het goed. Na afloop gingen een aantal jongeren nog de stormbaan op en touw slingeren over een modderpoel, een ander groepje ging voetballen en weer anderen keken toe. We hebben weer een gezellig leerzaam weekend gehad met elkaar.


We hebben afscheid genomen van A, hij is 18 jaar geworden, heeft een baan doordeweeks en in de weekenden is het nu tijd voor hemzelf. Aaron is jaren op de boerderij geweest, we hebben hem zien opgroeien van een kleine verlegen jongen naar een leuke, gezellig jonge man. We wensen A veel geluk in de toekomst en bedankten hem voor de gezellige tijd die we met hem hebben gehad.


Met de zaterdaggroep zijn we naar het bos geweest waar de kinderen bladeren en allerlei beestjes gingen zoeken onder leiding van Jolanda, een laatste activiteiten opdracht die ze nog moest uitvoeren voor haar studie. We zijn die dag ook nog in Tweede Exloermond geweest bij een melkveehouderij. De koeien kwamen deze dag voor het eerst naar buiten, en kinderen hebben koeien letterlijk zien dansen, het was een leuke ervaring.
De jongeren van het lange weekend hebben een ouderen dag georganiseerd in juni, alle opa`s en oma`s van deze jongeren zijn uitgenodigd en zullen in het lange weekend een kijkje komen nemen op de boerderij, een mooi initiatief van deze groep!!


Vergeet ook niet alvast zondag 24 juni in jullie agenda te noteren dat er een lentemarkt is bij Talent. Meer informatie zal nog volgen.


Tot zover onze nieuwsbrief van april.
Team Talent

 

Februari/Maart 2018

Hallo allemaal,

Afgelopen maanden hebben weer verschillende activiteiten ondernomen. Paintballen in Bargeroosterveld, avondje bioscoop, een partijtje bowlen, het was de bedoeling te schaatsen in Groningen. We hadden vrijkaarten gekregen van de ijsvereniging waar Lieneke een lidmaatschap heeft. Eenmaal aangekomen bleek dat de schaatsverhuur dicht was ( dat was de ijsvereniging vergeten te vertellen) gevolg, niemand kon schaatsen huren, knap balen maar de groep pakte het goed op. We gingen de terug weg een patatje halen en later die avond nog naar de bioscoop. Zondags gingen we zwemmen in Borger. In het lange weekend van maart zijn naar aquarena in Emmen geweest. De jongeren hebben zich prima vermaakt, sommigen waren teleurgesteld dat we naar huis gingen om half vijf. Zondags gingen we Paas brunchen, allerlei lekkernijen op tafel en gezellig eten met elkaar. Als toetje hadden we heerlijke schuimtaart gemaakt door L en opgemaakt door G. K en G hadden een bootcamp voorbereid, sportief/actief bezig zijn, alle jongeren deden sportief aan mee.

Het thema Valentijn kwam voorbij en er werden weer mooie houten harten gemaakt, dit keer waren de vadersin beeld de zelfgemaakte cadeautjes te ontvangen. Jolanda had deze dag voorbereid en de uitvoering gedaan, het was een leuke dag.

Het jaarverslag is de deur uit, het heeft Lieneke en Monique veel tijd gekost in de voorjaarsvakantie. Het kwaliteitssysteem moest voor 7 maart de deur uit ter controle dus drukke tijden maar ook weer leerzame en vooral gezellige momenten. Het complete kwaliteitssysteem hebben we weer doorgelopen, alles is weer up to date en voldoet aan de normering.

Deze maand hebben we 2 Inspraakmomenten gehad, zowel in het korte weekend als in het lange weekend logeren.

Ook hebben we met alle groepen het vluchtplan geoefend, de kinderen een toetsje laten maken, verslagen gemaakt en het e.e.a. ook aan het dossier toegevoegd.

In verband de nieuwe wet op de privacy willen we jullie vragen om het emailadres van Hotmail niet meer te gebruiken, leerzorgboerderijtalent@ziggo.nl is beter beveiligd!! Vriendelijk bedankt.

Groetjes Team Talent

 

Januari 2018

Hallo allemaal,

Wij zijn weer druk met het jaarverslag voor de Federatie Landbouw en zorg, dit heeft te maken met het kwaliteitssysteem, verder moet er een jaarverslag naar ministerie V.W.S. Wij als zorgverleners leggen op deze manier verantwoording af aan de maatschappij.

Verder hebben we de decembermaand gebruikt om alle groepen, zowel de beide weekendgroepen als de “ school en dagbesteding groep “ met ouders, deelnemers, broers en zussen, opa’s en oma’s op gezellige bijeenkomsten te ontmoeten. Het waren leuke, gezellige en smakelijke momenten, met sinterklaasbingo, kerstbingo en zelfverzonnen bingo, een kerstspel, een lied en traktaties voor allen. Deze netwerkbijeenkomsten zijn waardevolle momenten voor ons als begeleiders om jullie als ouders te ontmoeten en op deze manier ons als team te presenteren. Nogmaals dank voor jullie aanwezigheid en support.

Verder wensen wij een ieder een voorspoedig 2018 met leerzame momenten, creatieve momenten en ook vooral rustige/gezellige momenten.

 

November/december 2017

Hallo allemaal!

Hier alweer de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Even terugkijkend naar de afgelopen maanden:

De jongste kinderen van de zaterdaggroep ging in oktober naar het boomkroonpad, we hebben vooral veel paddenstoelen gespot tijdens de 3,5 km wandeling die we hebben gemaakt. Na afloop kreeg iedereen een ijsje omdat ze allen zo goed hun best hadden gedaan en er een gezellige dag van hadden gemaakt.

In het lange weekend gingen we op vrijdag naar de bios, en zaterdags naar pretpark Hellendoorn. Toen we aankwamen kwam er rook uit de auto en we konden niet met de auto terug. Gelukkig zijn er dan mensen waarop je kunt bouwen en die ons opgehaald hebben en weer terug gebracht naar de boerderij. Inmiddels is de auto weer klaar, het was een kleinigheidje dus we kunnen nog even verder tuffen. Zondags bleven we op de boerderij en deden allerlei competitie spelletjes, sjoelen, darten, poolen en andere tafelspellen.

In november hadden we het thema de 7 werelddelen, er werden tekeningen gemaakt zoals de Aboriginals schilderden, mooie vogelhuisjes van theepotten werden gemaakt en `s middags hadden we een spellenmiddag. Natuurlijk werden er al pepernoten gebakken en kniepertjes, het wachten is nog op spekdikkenmeel want daar zijn Lieneke en Monique natuurlijk dol op.

We gingen nog een keertje bowlen in Exloo en in het laatste weekend van november hadden we het thema de 4 seizoenen. Er werd een heerlijke spinazietaartgemaakt door R en M, het toetjes werd verzorgt door K, Jasper en Y, L en P maakten een bijzondere kippensoep met wortels en room en de meiden knutselden mooie thema decoraties voor op de tafels. `s Avonds gingen we naar Hoogeveel laser gamen. Meestal doen we twee rondes laser gamen, de eerste ronde is iedereen nog actief en sportief, de tweede ronde slaat de vermoeidheid toe en heeft een ieder wel last van “iets”, of dit is niet eerlijk, of die speelt vals. Het blijft lastig voor sommigen om om te gaan met de competitie componenten.

We hebben de Escaperoom in Emmen nog bezocht, de jongens kwamen iets verder dan de meiden maar ze hebben allen goed hun best gedaan, het waren heuse detectives bij. We vonden het een leuke leerzame ervaring en hebben gezien hoe creatief sommige jongeren zijn.

Er heeft weer een ouderraad plaatsgevonden, kort is het kwaliteitssysteem besproken en het is voor Talent belangrijk te horen of er verbeterpunten zijn omtrent de begeleiding van de kinderen. Er wordt weer een thema avond georganiseerd door ons, binnen kort krijgen jullie hier bericht van.

We hebben weer onze jaarlijkse evaluaties rondgestuurd naar alle ouders, we hebben bijna van iedereen het terugontvangen, onze dank hiervoor. Bijna alle kinderen hebben een evaluatie gehad, de resultaten van deze evaluaties sturen we mee in de volgende nieuwsbrief.

Lieneke en Monique gaan weer aan de slag met het Jaarverslag, voor 15 februari 2018 moet deze aangeleverd zijn bij de federatie Landbouw en zorg.

Volgende maand gaan we zoals elk jaar met alle ouders en kinderen weer brunchen. Jullie krijgen hiervoor nog een uitnodiging.

Tot zover de nieuws update van Team Talent!